A pocket guide for combating gender-based violence
Below you can download the guide in your preferred language:
Χαρτογράφηση υπηρεσιών
Οι επιζώσες/@ προσφύγισσες/@ μπορούν να ζητήσουν βοήθεια ή συμβουλές στις παρακάτω τηλεφωνικές γραμμές:
Αριθμός | Περιγραφή | Γλώσσα |
---|---|---|
15900 | Γραμμή SOS (άμεση ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς) | Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί |
100 | Αστυνομία | Ελληνικά, Αγγλικά (δευτεροβάθμια) |
112 | Ευρωπαϊκή Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης | Ελληνικά, Αγγλικά |
166 | Ασθενοφόρο | Ελληνικά, Αγγλικά (δευτεροβάθμια) |
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω μέρη στην περιοχή σας:
- Τοπικό αστυνομικό τμήμα
- Εισαγγελέα
- Νοσοκομειακή και ιατροδικαστική υπηρεσία
- Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες
Προτεινόμενες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες
ΔΙΟΤΙΜΑ
ΔΙΟΤΙΜΑ
Οι υπηρεσίες της ΔΙΟΤΙΜΑ για τον προσφυγικό πληθυσμό λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο και απαρτίζονται από εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, διερμηνέας). Απευθύνονται σε επιζώντα άτομα (γυναίκες, άνδρες και ΛΟΑΤΚΙ+), προσφύγισσες/ες και αιτούσες/ντες άσυλο, από 16 ετών και άνω. Παρέχεται δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια σε διαμένουσες/οντες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο και εξ αποστάσεως νομική βοήθεια σε διαμένουσες/ντες σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν και συνοδεία/διαμεσολάβηση σε δημόσιους/τοπικούς φορείς (αστυνομία, ξενώνες, νοσοκομεία, οργανισμούς ασφάλιση). Παρέχεται διερμηνεία στα Αγγλικά, Γαλλικά, Φαρσί, Αραβικά και Ουκρανικά.
Στοιχεία επικοινωνίας για την περιφέρεια Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας:
- Αττική: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00–18:00, 210 32 44 380 ή στείλε στο helpdesk.diotima@gmail.com
- Κεντρική Μακεδονία: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00–14:00, 2310 534 445 ή στείλε στο urban.thessaloniki.diotima@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες: diotima.org
Διαδικασίες εντοπισμού και παραπομπή σε ξενώνα
Εντοπισμός επιζωσών
- Εντοπισμός επιζωσών έμφυλης βίας που διαβιούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ), στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.) και στις Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο (Ε.Δ.Π.Φ.Α.Α): Ο εντοπισμός επιζωσών έμφυλης βίας γίνεται από το ψυχοκοινωνικό και ιατρικό κλιμάκιο των δομών, το οποίο απαρτίζουν στελέχη της Διοίκησης, της EUAA, ΜΚΟ ή του ΔΟΜ, οι οποίοι εισηγούνται την παραπομπή στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα, στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στην Κοινωνική Υπηρεσία εντός της δομής ή του Δήμου ή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ή σε ΜΚΟ. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική παραπομπή στους παραπάνω φορείς γίνεται από το Ψυχοκοινωνικό Κλιμάκιο της δομής μέσω παραπεμπτικού σημειώματος, και διαβιβάζεται από τον/την Διοικητή/τρια του Κ.Υ.Τ, του Κ.Ε.Δ ή της Ε.Δ.Π.Φ.Α.Α, ή τον Διοικητή/τρια της ΥΠΥΤ σε περίπτωση που η παραπομπή γίνεται σε φορέα εκτός της δομής.
- Εντοπισμός επιζωσών έμφυλης βίας που διαβιούν ΕΞΩ ΑΠΟ τα Κ.Υ.Τ, τις ΚΕΔ και τις Ε.Δ.Π.Φ.Α.Α: Σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών εκτός των δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, δίνεται η δυνατότητα στους κρατικούς φορείς ή σε συγκεκριμένες ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται η ΓΓΙΦ, να παραπέμψουν στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα, στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Συνοδεία επιζωσών
Την ευθύνη για τη συνοδεία των επιζωσών και των παιδιών τους από τους ως άνω χώρους έως τις δομές του Δικτύου της ΓΓΙΦ ή τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ή το ΕΚΚΑ, αναλαμβάνει όποιος φορέας έχει εισηγηθεί την παραπομπή. Τη συνοδεία από τα Κ.Υ.Τ, τις ΚΕΔ και τις Ε.Δ.Π.Φ.Α.Α αναλαμβάνει το ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο (ΔΟΜ ή συνεργαζόμενη ΜΚΟ).
Παραπομπή
Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι οργανώσεις θα πρέπει:
- να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τα στελέχη του γεωγραφικά αρμόδιου Συμβουλευτικού Κέντρου ή την Κοινωνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου ή το ΕΚΚΑ, προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα φιλοξενίας της επιζώσας και των παιδιών της σε Ξενώνα,
- να φροντίσουν για την υποχρεωτική ιατρική εκτίμηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές (Δήμων ή δημοσίων μονάδων) υγειονομικές αρχές. Οι υποψήφιες προς φιλοξενία, παραπεμπόμενες γυναίκες, συνοδεύονται υποχρεωτικά κατά την ιατρική εξέταση από κατάλληλο προσωπικό και διερμηνέα.
Σε περίπτωση παραπομπής στον Ξενώνα από Συμβουλευτικό Κέντρο ή την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή το ΕΚΚΑ τα στελέχη του:
- παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται βάσει των ισχυουσών οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας και σε αυτές περιλαμβάνεται η λειτουργική καταλληλότητα συμβίωσης. Η καταλληλότητα φιλοξενίας δύναται να εκδίδεται και από κοινωνικό/ή λειτουργό ή ψυχολόγο ή ψυχίατρο κρατικού φορέα. Συμπληρώνεται το κοινωνικό ιστορικό και η γυναίκα ενημερώνεται για το πλαίσιο, τη διαδικασία, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις φιλοξενίας.
- ελέγχουν για τη διαθεσιμότητα του Ξενώνα πριν την παραπομπή της προς φιλοξενία γυναίκας, ενημερώνουν για το αίτημα φιλοξενίας και πληροφορούν σχετικά τον φορέα εντοπισμού.
Πληροφορίες από τον Οδηγό Συμβουλευτικής της ΓΓΙΦ.
Πηγή: womensos.gr